Rust in de keuken, rust in je hoofd – Meal planning zonder stress

Rust in de keuken, rust in je hoofd – Meal planning zonder stress

Hoe gebruik je jouw maaltijdplanner voor een georganiseerde én gezonde week?

Ben je het beu om elke dag weer na te denken over wat er op tafel moet komen? Of wil je graag gezonder eten, maar weet je niet goed waar te beginnen? Voel je je overweldigd door de organisatie van jouw huishouden?

Als jonge moeder vind ik het zelf niet altijd gemakkelijk om alle ballen in de lucht te houden. De combinatie van werk, huishouden, tijd voor jezelf en anderen kan een uitdaging vormen. 

 

Ik ben Mieke, klinisch- en gezondheidspsycholoog, gedragstherapeut en moeder van twee lieve dochters. Ik ontwierp mijn ultieme maaltijdplanner in overleg met een diëtiste, speciaal voor mensen die meer rust en balans in hun leven willen brengen.

Mijn maaltijdplanner helpt je om structuur aan te brengen in je huishouden, zodat je minder stress ervaart en meer tijd overhoudt voor jezelf. Of je nu wilt afvallen, je gezondheid wilt verbeteren, of gewoon wat meer structuur in het huishouden zoekt—deze planner biedt dé oplossing.

In dit blogbericht vertel ik je stap voor stap hoe je het meeste haalt uit jouw Bliss and Bloom Design maaltijdplanner zodat je meer rust, zelfvertrouwen en mentaal welzijn ervaart. De maaltijdplanner heeft heel veel mogelijkheden en het is aan jou de keuze welke onderdelen voor jou nuttig en interessant zijn. Zie het als een gereedschapskist met veel tools waar jij diegene er uit haalt die aansluiten bij jouw noden. #mentalhealthmatters #zelfzorg #minderoverweldigd

Klaar voor balans in je leven en minder stress? Lees dan verder!

Bestel de maaltijdplanner hier

 

Stap 1: Vul je weekmenu in voor meer structuur

Een goed georganiseerde week begint bij het plannen van je maaltijden. Op de voorkant van de planner kan je voor elke weekdag tot drie maaltijden invullen. Door vooruit te plannen, verminder je stress rondom “Wat eten we vandaag?” en voorkom je ongezonde last-minute keuzes. Je creëert niet alleen rust in je hoofd, maar zorgt ook voor meer balans in je dagelijkse routine. Denk aan het begin van de week even vooruit. Heb je drukke dagen in het vooruitzicht? Kies dan voor eenvoudige maaltijden die weinig tijd kosten. Wanneer je thuis je maaltijdplan opmaakt, heb je ook de mogelijkheid om na te kijken welke producten je nog in huis hebt en verspil je minder eten.

 

Stap 2: Gebruik de icoontjes voor een gevarieerd en gezond menu

Om je te helpen een gevarieerd en gezond weekmenu samen te stellen, biedt de maaltijdplanner handige icoontjes die verschillende voedselcategorieën weergeven. Door deze af te vinken, hou je gemakkelijk het overzicht en zorg je ervoor dat je voeding in balans is. Het voorkomt ook dat je blijft hangen in dezelfde gerechten. Evenwichtige voeding draagt bij aan je mentaal welzijn en helpt je om goed voor jezelf te zorgen. 

Hier zijn de categorieën die je kan afvinken:

  • Volkoren graanproducten zoals brood en deegwaren, aardappelen en rijst: Voor langdurige energie en structuur in je maaltijden
  • Zuivel en zuivelvervangers: Essentieel voor een gezonde botstructuur en een verzadigd gevoel. Je kunt hier ook plantaardige vervangers gebruiken.
  • Groenten staan best dagelijks op je menu, bij voorkeur bestaat de helft van je maaltijd uit groenten.
  • Fruit: Een gezonde snack, dessert of gewoon lekker bij het ontbijt. 
  • Noten: Ze geven je gezonde vetten en een lekkere crunch. Voeg ze toe aan je ontbijt, salade of als tussendoortje.
  • Peulvruchten: Bonen, linzen en kikkererwten zijn geweldige bronnen van eiwitten en vezels. Ze passen goed in soepen, stoofschotels en salades.
  • Eieren zijn snel te bereiden en een bron van eiwitten. Ze zijn een veelzijdig product en volwaardige vervanger van vlees. 
  • Gevogelte: Kip en kalkoen zijn mager en passen goed in veel gerechten. Ideaal voor een doordeweekse maaltijd.
  • Vis: Probeer minstens één keer per week vis te eten, vooral vette vis zoals zalm of makreel. Ze vormen een bron van vitamines en mineralen en zijn hierdoor goed voor onze hersenen, hart- en bloedvaten.
  • Vlees

Wil je meer weten over een gezonde variatie in vleesproducten? Het Vlaams Instituut Gezond leven maakte een interessante infographic over “Vlees, mag het iets minder zijn?”

Naar de info

Wil je meer informatie over de samenstelling van gezonde maaltijden?

Naar gezondleven.be

Stap 3: Houd je gezondheid in balans met de tracker

Als gedragstherapeut weet ik dat het veranderen van gewoontes niet gemakkelijk is. Ik vind het persoonlijk helpend wanneer ik mijn acties registreer, als stok achter de deur of controle. Op de achterkant van je planner vind je een gezondheidstracker die je helpt met het bijhouden van drie belangrijke pijlers van een gezond leven: waterinname, slaap en beweging. Deze tracker draagt bij aan het verminderen van chronische stress en helpt je om grenzen aan te voelen in je dagelijkse routine. Het is een handige manier om een beetje extra bewustzijn te creëren rond je dagelijkse gewoonten. 

    • Waterinname: Hoeveel glazen water drink jij per dag? Vul hier dagelijks je waterinname in en zorg dat je minstens 1,5 à 2 liter water drinkt.
    • Slaapuren: Een goede nachtrust is essentieel voor je fysieke en mentale gezondheid en voldoende energie om de dag door te komen. Wanneer je je regelmatig overweldigd voelt, is het aangewezen om je slaap te evalueren.
    • Beweging: Elke dag even in beweging komen is cruciaal, zelfs al is het maar een korte wandeling. 
    • Blanco notitieruimte: In de planner is ruimte voorzien om te noteren wat voor jou belangrijk is. Wil je tussendoortjes noteren? Positieve affirmaties, je stemming of andere aspecten van zelfzorg? 

Stap 4: Voeg je boodschappenlijstje toe

Wanneer je je weekmenu hebt ingepland, kan je direct je boodschappenlijstje samenstellen. Je hebt meteen een overzicht van wat je nodig hebt, wat tijd bespaart en ervoor zorgt dat je geen boodschappen vergeet. De voorziene scheurlijn maakt het gemakkelijk om het boodschappenlijstje mee te nemen naar de winkel. Boodschappen doen wordt ineens een stuk makkelijker, omdat je in de winkel niet meer hoeft na te denken over de ingrediënten of meerdere keren per week moet terug gaan. Geen vergeten ingrediënten meer!

 

Stap 5: Feestjes plannen zonder stress met de feestplanner

Heb je binnenkort een verjaardag, lentefeest, een gezellig etentje of een ander feestje in het vooruitzicht? Mijn ultieme feestplanner helpt je om alles tot in de puntjes te organiseren zonder ook maar iets over het hoofd te zien. Door je feestjes van tevoren te plannen, verminder je stress en chaos, zodat je net zoals je gasten kan genieten van het moment.  

Wat staat er allemaal op de feestplanner?

    • Aantal gasten: noteer hoeveel volwassenen en kinderen uitgenodigd zijn en weet direct hoeveel stoelen, borden en bestek je moet voorzien. Bij elke gang van je menu is er ruimte om het aantal porties te noteren. 
    • Menu en drankjes: maak je gasten blij met een uitgewerkt plan voor elke gang, van hapjes en voorgerecht tot het dessert en iets lekkers bij de koffie. Wat wil je je gasten serveren? Van borrelhapjes tot uitgebreide diners, je kunt het allemaal hier noteren.
    • Decoratie: Hoe wil je de tafel en de ruimte decoreren? Heb je een leuk thema voor ogen? Schrijf hier je ideeën op voor een persoonlijke en sfeervolle aankleding.
    • Activiteiten: Zou je graag muziek draaien? Organiseer je een spelletjes- of quizavond? Heb je activiteiten voor de kinderen voorzien? Denk hierbij bijvoorbeeld aan een springkasteel. 
    • To-do lijst: Om te zorgen dat je niks vergeet, kun je een overzicht maken van wat er nog moet gebeuren: uitnodigingen versturen, inkopen doen, het huis decoreren en nog veel meer.
    • Niet vergeten:  Voorkom last-minute stress en noteer hier dingen die je niet mag vergeten. Heb je aan een cadeau gedacht? Moet die ijstaart een half uurtje van tevoren uit de diepvriezer gehaald?

Met deze handige partyplanner kan je feestjes organiseren zonder dat je het overzicht verliest of je overweldigd voelt. In de maaltijdplanner zijn 5 feestplanners opgenomen. Organiseer jij regelmatig feestjes? Je kan de planner hier ook apart bestellen. 

 

Stap 6: Gedaan met de vraag: “Wat eten we vandaag”

Geen inspiratie voor je weekmenu? Geen probleem! In de maaltijdplanner vind je achteraan een blanco inspiratiepagina waarop je gerechten kan noteren. Regelmatig kom ik leuke recepten tegen op instagram, pinterest, in een kookboek of reclamefolder. Bij het plannen van maaltijden, blijft de inspiratie uit en kies ik vaak dezelfde gerechten. Op deze inspiratiepagina kan je noteren om welk gerecht het gaat en waar je het recept kan terugvinden. Op een dag met weinig inspiratie kan je deze lijst bovenhalen. 

De klanten die de maaltijdplanner tijdens de lanceringsweek bestelden, ontvingen ook een inspiratielijst met 75 lekkere gerechten in hun planner. Dit is ideaal voor dagen waarop je geen idee hebt wat je moet koken. 

Ben je op zoek naar gezonde recepten? Neem dan zeker ook een kijkje op:

zekergezond.be

 

Stap 7: Geniet van een georganiseerd leven met minder stress

Het enige wat nu nog rest, is genieten van de rust en organisatie die de maaltijdplanner je brengt. Geen chaos meer rond etenstijd, geen eindeloze vragen over "wat eten we vandaag?", geen onnodige extra ritjes naar de supermarkt, maar een gestructureerde, gezonde en vooral haalbare week. Of je nu wilt afvallen, gezonder wilt leven, of gewoon wat meer structuur zoekt—deze planner helpt je op weg naar een georganiseerd en gezonder leven. Vul de velden in die voor jou nuttig en relevant zijn. 

Helemaal enthousiast geworden over mijn ultieme maaltijdplanner? 
Bestel hem hier!

Heb jij je planner al in huis? Deel je ervaringen in de reacties hieronder, schrijf een review bij het product of tag me op social media met je eigen ingevulde planner.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.